Informatie individueel begeleid theorie-examen (alle talen mogelijk)

Dit examen wordt ook wel “mondeling theorie-examen” of “1 op 1 theorie-examen” genoemd. Wil je een individueel begeleid theorie-examen aanvragen? Geef dit dan aan bij het reserveren door het vinkje ‘individueel begeleid examen’ aan te klikken. De kosten zijn hoger dan bij het reguliere examen en dit komt omdat er tijdens het examen een medewerker aanwezig is. Zodra je de definitieve examendatum hebt gekozen kun je dit examen niet meer verzetten.

Voor wie geschikt?

 • Als je meer tijd /of begeleiding nodig hebt bijvoorbeeld bij faalangst of een cognitieve stoornis zoals autisme of PDD-nos)
 • Als je examen wilt doen in een andere taal dan Nederlands

Minimale leeftijd

 • Personenauto (B) vanaf 16 jaar
 • Bromfiets (AM) vanaf 15,5 jaar
 • Motor (A) vanaf 17 jaar
 • Tractor (T) vanaf 15,5 jaar

Theorie anderhalf jaar geldig

De uitslag ‘geslaagd’ voor je theorie-examen is anderhalf jaar geldig. Doe je theorie-examen dus niet te lang voor je praktijkexamen.

Welke taal is mogelijk?

 • Alle talen bij personenauto (B), bromfiets (AM) en motor (A). Wil je examen doen in een andere taal dan het Nederlands? Dan moet je een officiële tolk regelen. Dit kan via TolkenNet. Doe dit minstens 2 weken voor de examendatum.

Wat wordt getoetst?

– Personenauto (B)

 1. Gevaarherkenning: 25 vragen, 13 of meer goed
 2. Kennis: 12 vragen, 10 of meer goed
 3. Inzicht: 28 vragen, 25 of meer goed

– Bromfiets (AM) en Motor (A)

 1. Verkeersregels en verkeersinzicht: 50 vragen, 44 of meer goed

– Tractor (T)

 1. Verkeersregels, verkeersinzicht en kennis van het voertuig: 50 vragen, 39 of meer goed

Hoe gaat het examen?

 • Het examen doe je alleen, in een ruimte met een medewerker.
 • De inhoud van het examen is hetzelfde.
 • De vragen worden voorgelezen door een computerstem of door een medewerker.
 • De medewerker houdt de tijd in de gaten.

Duur

Voor personenauto (B), motor (A) en bromfiets (AM) geldt dat het examen ongeveer 45 minuten duurt. Voor tractor (T) geldt ongeveer 75 minuten.

Wat moet ik meenemen naar het examen?

Wat kost het theorie-examen?

 • €120,25 (Auto, Motor en Bromfiets)
 • €129,50 (Tractor)
 • €125,85 (Taxi)

Waar kan ik het theorie-examen afleggen?

Klik hier voor een actueel overzicht van alle CBR theorie-examencentra.
Individueel examen aanvragen

Examen met een tolk

Na het reserveren van een individueel begeleid theorie-examen in een andere taal dan Nederlands, moet de kandidaat zijn tolk zelf via de website van TolkenNet aanvragen voor het gereserveerde tijdstip. TolkenNet garandeert dat het in staat is een tolk aan te wijzen voor alle CBR-theoriecentra, als de aanvraag tenminste twee weken vóór de examendatum is ingediend. De kosten voor de tolk dienen vooraf aan TolkenNet voldaan te worden. De kandidaat zelf is verantwoordelijk voor het vastleggen van de afspraak. Mijn Theorie Aanvragen heeft geen enkele bemoeienis met het inschakelen van een tolk door een examenkandidaat.

Als de kandidaat op het examen verschijnt zonder een door TolkenNet aangewezen tolk, vindt het examen niet plaats en is er geen recht op teruggave van het examengeld. Het examen wordt dan ook niet alsnog in het Nederlands afgenomen. De tolk moet zich vóór aanvang van het examen legitimeren met het identiteitsbewijs dat door TolkenNet is verstrekt. Een afwijkend identiteitsbewijs kan niet worden geaccepteerd.

Klik hier voor de lijst met talen waarvoor TolkenNet binnen de afgesproken termijn een tolk kan leveren. Voor talen die niet op deze lijst voorkomen zijn ook tolken beschikbaar, maar in dat geval is er sprake van een examen ‘op maat’. Dat kan inhouden dat er voor sommige talen alleen een tolk beschikbaar is voor een beperkt aantal theoriecentra. Gezien de tarieven van de tolk, dient de kandidaat in een dergelijk geval zelf naar het theoriecentrum te reizen waarvoor de tolk beschikbaar is. Informatie hierover wordt verstrekt door TolkenNet.

Tips

 • Lees de vragen goed door en neem hier de tijd voor
 • Vaak is het eerste antwoord dat in je opkomt ook het juiste
 • Leer met iTheorie. Als je iTheorie gebruikt hoef je geen dure cursus meer te volgen en leer je de gehele stof online. Wij bieden dit pakket sinds kort aan in samenwerking met Lens Media met hoge korting
 • Eet een banaan, hierdoor zul je je wellicht beter kunnen concentreren
Snel en simpel het officiële CBR theorie-examen aanvragen voor auto, motor of bromfiets. Kies zelf je gewenste locatie en datum.